tiistai 12. joulukuuta 2017

San Josen kävelykadulla

Kävimme lauantaipäivän ratoksi bussilla San Josessa ihmettelemässä ihmisvilinää. Bussimatka San Rafaelista vajaan 20 kilometrin päässä olevaan San Josen keskustaan maksoi vajaat 550 colonia (0,80 euroa)/matkustaja.

San Joseen lähee busseja aivan majapaikkamme Calle Campon edustalta.
Bussit ovat melko huonokuntoisia ja täriseviä. Penkit ovat myös lähellä toisiaan, ja jalkatila on juuri ja juuri riittävä keskimittaiselle suomalaiselle matkustajalle. Taksilla moinen matka kuitenkin maksaisi parikymmentä euroa.


Matkalla moottoripyöräilijä törmäsi bussiin. Moottoripyörästä tuli romua, mutta onneksi motoristille ei sattunut pahempaa vahinkoa. Onnettomuuden vuoksi bussi seisoi reilut kymmenen minuuttia, minkä jälkeen päästiin jatkamaan matkaa.

Bussipysäkit sijaitsevat San Josen keskustassa erittäin hyvillä paikoilla. Päätepysäkiltä on lyhyt matka kaikkialle keskustaan. Bussipysäkiltä pääsi suoraan kävelykadulla. Pitkän kävelykadun päästä päähän riitti ihmisiä.


Oletko nähnyt rumempaa rakennusta?




Katukaupustelijoita on joka lähtöön. Myyjät levittävät tavaransa nopeasti isoista säkeistä kadulle. Kauppa käy hyvin.


Yhtäkkiä kaupustelijat katoavat jonnekin, kun katua partioiva polkupyöräpoliisi ajelee paikalle. Alla olevassa kuvassa sinipaitainen valkosipulimyyjä seisoskelee muina miehinä.


Poliisien mentyä myyjät pääsevät jälleen asettamaan myytävänsä esille.



Alla olevasta videosta voi saada pienen käsityksen hulinasta ja metelistä, joka kadulla vallitsee.




Kauppahallissa on erityisen runsaasti tarjolla hedelmiä ja vihanneksia.

perjantai 8. joulukuuta 2017

Truman Show

Alue, jolla majailemme, Campo Alto, sijaitsee vajaat 20 km pääkaupungista San Josesta itään. Pari päivää vietettyämme sisäänlämpiävällä suljetulla alueella olo on ollut aika ajoin kuin Truman Showssa. Oma alkuperäisestä yhteisöstä erotettu aidattu alue, omat myymälät ja palvelut tuntuvat muovisilta ja keinotekoisilta. Suuri osa asukkaista omistaa täältä kai vapaa-ajan asunnon tai on vuokralla, ja kaikki yhteisön asukkaat tervehtivät toisiaan sanomalla Buenas.

Alueen ostoskeskuksessa on kauppa, ravintoloita, kuntosali ja pikku putiikkeja.

Joulun tulo alkaa näkyä alueella. 


Mikäs täällä on muuten ollessa ja yönsä nukkuessa, mutta virkistävää on poiketa parin kilometrin päässä olevassa La Paz -kylässä.

Costa Ricassa on paljon vuoristoa ja pääkaupungin seutu on kokonaan ylängöllä.
Sadekausi on juuri päättynyt ja kaikkialla on hyvin vehreää. Maisemat ja ympäristö ovat hyvin eri tyyppisiä kuin esimerkiksi Meksikossa. Puroissa virtaa vesi vuolaasti. Näkymät on kuin Keski-Euroopassa.

Calle Camposta on pari kilometriä lähimpään kyläkeskukseen La Paziin.

Valkoisella hevosella riittää syötävää.

Bussipysäkkien katokset on leikattu hauskasti vanhoista busseista.





La Pazissa on pikku kaupungin tunnelma.
Kylässä on kouluja, paljon pikkukauppoja ja muutama isompi marketti.

torstai 7. joulukuuta 2017

Costa Ricassa

Sunnuntaiaamuna 3.12. päästiin San Josen lentokentälle ja täälläkin muodollisuudet sujuivat nopeasti. Passintarkastaja kyseli, kuinka kauan aiomme viipyä maassa, mitkä ovat meidän ammatit, missä osoitteessa oleskelemme. Tullitarkastukseen jätimme lentokoneessa jaetun espanjakielisen tullilomakkeen, jonka vaihtoehtoihin olimme kaikkiin vastanneet No. Sitten läpivalaistiin kaikkien maahan saapuvien kaikki matkatavarat.

Lentokentällä hyppäsimme pikemmiten taksiin. Taksinkuljettaja oli asunut jossakin vaiheessa Amerikassa, hän osasi hyvin englantia ja oli hyvin ystävällinen mies. Hän soitti antamaamme puhelinnumeroon selvittääkseen tarkemmin, missä on päämäärämme Campo Alto ja ohjeiden avulla osasi mukavasti perille. Kuljettaja ajeli pikkuteitä välttääkseen tietulleja. Matkan aikana juteltiin vähän niitä ja näitä. Hänellä ei ollut juuri tietoja Suomesta; kyseli onko se jossakin Islannin lähellä, kun Finland on lähes kuin Island. Hänen poikansa oli kuulemma parastaikaa Dublinissa, ja oli viestitellyt että paleltaa niin perusteellisesti.

Kun Costa Rica mainitaan Väli-Amerikan vauraimmaksi ja turvallisimmaksi maaksi, oli hassua, että majapaikkamme sijaitsee vartioidulla alueella ja sinne saavutaan kahden portin läpi. Molemmilla porteilla kirjattiin passitiedot rekisteriin, minkä jälkeen pääsee alueella liikkumaan vähemmällä byrokratialla. Meidän kämppä on sitten edificio seis, aparatamento siete. (Majapaikka Airbnb:ssä)

Ensimmäinen portti Campo Alto -alueelle.
Toinen portti.
Costa Ricassa saamme käyttää isoja rahoja, kun yhdellä eurolla saa vajaat 670 Costa Rican colonia. Taksamittari raksutti villisti noin 15 kilometrin matkan, ja perillä lukema oli 9000 colonia.

Sittenpä päästiin asettumaan majapaikkaan. Emme tarvinneet avaimia, kun ovet toimivat koodeilla. Koodit vuokraisäntä oli toimittanut sähköpostitse etukäteen.

Meidän kämppä toisessa kerroksessa.


Hassun värisiä taloja. 


Toinen kahdesta makuuhuoneesta.

"Olohuone"

Näkymä parvekkeelta.

Keittiö.

Lähin uima-allas.
Huonosti nukutun edellisen yön vuoksi päätimme ottaa nokoset. Päivän päätteeksi kävimme tuhlaamassa parikymmentä tonnia ruokaostoksiin 800 metrin päässä olevassa alueen omassa kaupassa. Totesimme kaupan kalliiksi ja päätimme asioida jatkossa muualla.

tiistai 5. joulukuuta 2017

Cancunista mutkitellen San Joseen

Aamulla heräilimme Cancunissa aistittuamme yön ajan keskustahotellin vieressä olleen ravintolan basson jytkettä, joka loppui puoli seitsemältä.

Aamupalaksi luvattiin "mannermainen aamiainen." Jos et tiedä millainen on mannermainen aamiainen, se on kaksi paahtoleipää ja kupilinen kahvia. Siitä on hotellin sivulla seuraava kuvakin:


Respan yrmy vastaanottoapulainen keitteli kahvit ja paahtoi leivät. Meidän aamiaisemme ei sisältänyt kuitenkaan kuvassa olevaa tuoremehua. Olipa vaatimattomin aamiainen, jonka olimme missään hotellissa tavanneet. Löytyi siis selitys, miksi useat hotellit markkinoivat runsasta aamiaista.

Meksikolainen lentoyhtiö Volaris aiemmin ilmoitti varaamamme kahden tunnin suoran lennon Cancunista peruuntuneen ja vaihtuneen yhden pysähdyksen lennoksi Meksiko Cityn kautta. Edullisen lennon hinta pysyi samana, mutta Meksiko Cityssä piti sitten viettämän aamuyön kahdeksan tuntia. Puhelu lentoyhtiön asiakaspalveluun ja sähköpostit eivät tuottaneet parannusta, joten siihen oli tyytyminen. Lennon oli määrä lähteä puoli kahdeksan jälkeen illalla, joten meillä oli koko päivä aikaa nauttia Cancunin kaupungin helteestä.

Jätimme matkatavarat bussiaseman matkatavarasäilytykseen kahden pikkumummelin hoitoon ja lähdimme kävelylle parin kilometrin päässä sijaitsevaan Plaza Las Americas -ostoskeskukseen.

Kaupungilla helle tuntui polttavasti iholla. Harmi kun kuviin ei saa mukaan tunneaistimusta.




Kaupungissa juostiin joulukuun 2. päivä Cancun Maraton, ja emmepä voineet kuin ihmetellä, miten reilun 30 asteen helteessä voi juosta.


Sillä aikaa kun toiset juoksivat maratonia, me hikoilimme syödessämme pitsoja Plaza Americasissa.


Aterioinnin jälkeen oli aika käppäillä Ado-bussiasemalle ja lähteä bussilla kohti lentokenttää.


Bussimatka sujui jälleen mukavasti. Lentokentällä huomasimme lentokenttämuodollisuuksien helpottuneen huomattavasti. Jollakin edellisellä reissulla meno oli kovin jäykkää, vaikeaa ja hidasta, nyt sekä tulo Cancuniin että lähtö sujuivat varsin näppärästi. Nuori mies selitti lentoyhtiön lähtöselvityksessä monimutkaisen lennon kulun, miksi yhden välipysähdyksen lennolle tarvitaan kolme tarkistuskorttia ja miten yhden välipysähdyksen lento sisältää kaksi lentokenttää ennen päämäärää.

Volariksen lentokoneessa tarjoitiin ilmainen vesimukillinen, ja parin tunnin lento Meksiko Cityyn hujahti parien nokosten jouduttamana varsin nopeasti.

Meksiko Cityn lentokenttä oli varsin epämiellyttävä kokemus. Jouduimme viipymään ilta puoli kymmenestä aamu viiteen kentällä. Lentokenttärakennus oli jäähdytetty armottoman kylmäksi ja palelimme koko yön kentällä. Kävimme syömässä hampurilaisen ja juomassa kupillisen cappuccinoa, mutta eipä niistäkään paljon apua ollut. Missään ei voinut nukkuakaan. Paljon oli ihmisillä toppatakkeja, joten päätimme mekin varata seuraavalle lennolle reilusti vaatteita käsimatkatavaroihin.

Aamulla lähtöportin oli määrä avautua 4.15 portilla 24. Sinnepä siirryimme aavistuksen vähemmän kylmästä kerrosta ylempänä olleesta aulasta ajoissa. Hetken ihmettelimme, miksi portilla ei ole ketään. Viereisen lentokenttämyymälän mies tuli kertomaan, että lähtöportti oli vaihtunut 32:ksi. Eipä ollut portilla mitään merkintää, eikä olisi tuosta mitään tiedetty jos tämä mies ei olisi kertonut. Vissiin paleli niin paljon, että ei pystynyt kuulemaan lentokenttäkuulutuksia, jos siellä olisi jotakin kerrottu.

Portilla 32 luki kohteena Guatemala. Meidän lentomme San Joseen sisälsikin sitten välilaskun Guatemalaan. Onneksi tuo pysähdys Ciudad de Guatemalassa ei ollut pitkä eikä meidän tarvinnut edes nousta koneesta.

Koneessa sitten ihmettelimme, miksi me saimme jäädä koneeseen Guatemalassa - meille käytiin asiasta erikseen kertomassa -  kun esimerkiksi vieressämme istunut perhe, jotka hekin olivat menossa San Joseen, nousivat koneesta. Ahaa - heillä olikin jatkolento Guatemalasta San Joseen. Meillä ei ollut. Meillä oli suora lento. Meksikolaista tulkintaa.

Guatelmalasta sitten kone jatkoi matkaa Costa Rican suuntaan. Ennen San Josen lentokenttä saatiin yllärielämys, kun lentäjä vetäisi koneen nopeasti ylös juuri ennen laskeutumista kentälle. Syyn mielenmuutokseen lentäjä luultavasti selitti espanjaksi matkustajille, mutta kielitaito ei riittänyt ymmärtämään. Kymmenen minuuttia myöhemmin uusi yritys kuitenkin onnistui. Kovasti huojutti kiitoradan puolelta toiselle tälläkin kertaa. Arvaus oli, että kiitoradalla haittasi kova sivutuuli.

Lopultakin Costa Ricassa. Tuntui että olisimme olleet pari vuorokautta matkalla Cancunista San Joseen.

maanantai 4. joulukuuta 2017

PDC:stä Cancuniin

Jossakin vaiheessa päätimme, että olemme yhden yön Cancunissa ennen kuin lennämme San Joseen Costa Ricaan.

Olimme viimeisen päivän Playa del Carmenissa 1.12. Majapaikkavastaava Jorge kyseli edellisenä iltana WhatsAppilla, milloin olemme lähdössä. Pakkasimme kamat rinkkoihin ja reppuun ja Jorge tuli tarkastamaan kämpän. Ajatuksemme oli kävellä lähimmälle tielle bongaamaan taksia, mutta sopivasti naapurit tulivat taksilla kotiin ja me pääsimme samalla taksilla lähtemään kaupunkiin.

Kyyti keskustaan 5. avenuen Ado-bussiasemalle maksoi 70 pesoa (vähän yli 3 euroa). Ostimme bussiliput Cancunin keskustaan; ne maksoivat 75 pesoa/matkustaja.

Ado-bussit ovat edullisia ja mukavia. Hintaan sisältyy espanjankielinen elokuva,
Wifi-yhteys, ilmastointi ja mukavan tasainen kyyti.
Cancunissa seikkailimme vähän aikaa, kun olin jostakin syystä tallentanut hotellin sijainnin väärin. Pääsimmepä sen ansiosta juttelemaan muutaman paikallisen ihmisen kanssa. Ystävällinen mies opasti meitä oikeaan suuntaan. Hän oli mukava heppu, kertoi tietävänsä, että joulupukki on Suomesta kotoisin ja että suomen kieli ei ole sukua muille kielille.

Kun meidän piti löytää Hotel Cotty Internacional osoitteesta Avenida Uxmal 44, etenimme Uxmal-katua eteenpäin ja löysimmekin osoitteen Uxmal 42. Loogisesti olisi luullut Uxmal 44:n olevan siinä vieressä vaan eipä ollutkaan. Vähän siinä ihmettelimme ja kiertelimme. Pallohukkaisuutemme havainnut ystävällinen autolla liikkuva naisporukka pysähtyi kysymään minne olemme menossa. Meillä oli hotellin puhelinnumero, ja niinpä yksi naisista soitti hotellille. Hän kertoi myös että tämä on Cancun, täällä eivät kadunnumerot ole loogisia. Eipä mitään, hän sanoi olevansa hotellin suuntaan menossa ja pääsimme kyydillä oikeaan osoitteeseen. Maksua eivät auttajamme hyväksyneet, totesivat vain: "Welcome to Cancun."

Hotelliyö HC Internacionalissa maksoi kolmisenkymmentä euroa vastaavan summan. Sijaintiin nähden hinta on edullinen, hotelli sijaitsee aivan Cancunin keskustassa. Muutoin hotelli on hyvin vaatimaton. En tiedä, mihin hotellin sivulla oleva mainoslause "Welcome to Paradise" viittaa, ei ainakaan hotelliin.



Illalla kävimme syömässä meksikolaista ruokaa tarjoilevassa La Parrilla -ravintolassa, kun sitä oli internetissä kovasti kehuttu.



 Tilasimme reilun 400 peson aterian. Pöytäämme ilmestyikin melkoinen kattaus paikalliseen tapaan.

Kahdelle hengelle tilattu annos sisälsi kaikkea mahdollista -
tortilloja, vihanneksia, kanaa, naudan- ja sianlihaa, makkaraa ym. Olipa siinä syömistä.
Asiaan kuuluu tietysti musisoijat:



Yo soy un hombre sincero
De donde crece la palma
Yo soy un hombre sincero
De donde crece la palma
Y antes de morirme quiero
Echar mis versos del alma

Guantanamera, guajira Guantanamera

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Kuukausi Meksikossa

Nopeasti on mennyt kuukausi Meksikossa. Aiemmat reissut ovat olleet kahden viikon mittaisia, ja kun muiden lomareissaajien kanssa olemme jutelleet, ovat monet todenneet, että kaksi viikkoa oli riittävästi. Jotkut ovat kyllä sanoneet, että olisi pitänyt olla kolme viikkoa saman tien.

Jossakin vaiheessa parin viikon jälkeen ei enää ajattelekaan olevansa muualla. Arjen rutiinit täyttävät päivän ja aluksi outoja olleet asiat, vaikkapa liikkuminen kaupungilla tai kaupassa asiointi, muuttuvat normaaliksi. Asiat ja paikat alkavat olla tuttuja.

Säät ovat suosineet, ja ainoastaan kerran on satanut pari-kolme päivää yhteen menoon. Lämmintä on ollut sopivasti 27 – 32 astetta. Emme ole pitäneet ilmastointia päällä koko aikana. Lämpöön tottuu ja huoneiston läpiveto viilentää. Valon määrä on kyllä mahtavaa.

Meksikolaiset ihmiset muistuttavat suomalaisia monilta osin, vaikka moni ei uskoisi. Ihmiset eivät ole niin ystävällisiä ja hymyileväisiä kuin matkaoppaat antavat ymmärtää, mutta eivät he ole epäystävällisiäkään. Melko varautuneita he ovat. Ihmiset eivät ota kovin helposti kontaktia vieraaseen. Esimerkiksi meitä on alkanut oma-aloitteisesti jututtaa ainoastaan yksi henkilö koko aikana ja hänkin oli päihtynyt. Hän kyllä kovasti vakuutteli meille tuntevansa Suomen Lapin ja oli muutenkin kovin maailmanmiestä. Näitähän tapaa Suomessakin. Espanjan kielen taito on vielä sen verran alkutekijöissään, että itsekään emme ole kovin paljon tuttavuutta päässeet tekemään alkuasukkaisiin, kieltä täytyy petrata vielä melkoisesti.

Asiakaspalvelun laatu on suunnilleen samaa tasoa kuin Suomessa, ehkä jopa vähän heikompi. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että meksikolaiset olisivat laiskoja tai töykeitä vaan siitä, että hyvin harvat ovat saaneet koulutusta myyntityöhön. Toisaalta asiakaspalvelukokemus on jokseenkin aina aito.

Busseissa ei kuule höpöttelyä vaan jokainen istuu itsekseen, ellei ole jonkun tuttu. Usein ihmiset istahtavat bussissa käytävän puoleiselle paikalle ja jättävät ikkunanpuoleisen paikan tyhjäksi. Tällä tavalla ei haluta ilmaista sitä, että halutaan istua yksin vaan tapa johtuu siitä, että ikkunanpuoleinen paikka on vaan epämiellyttävämpi paahtavassa auringon paisteessa. Bussissa annetaan melko helposti paikka esimerkiksi lastaan kantaville äideille tai vanhoille ihmisille.

Liikenteen sujuvuuteen ja joustavuuteen kiinnitimme vajaat neljä vuotta sitten tehdyllä reissullakin huomiota. Suojatiellä kulkijoita väistetään erittäin joustavasti. Jos kävelee suojatielle, autot pysähtyvät jokseenkin poikkeuksetta. Äänimerkkiä ei käytetä niin herkästi kuin Etelä-Euroopassa tai Turkissa eikä äänimerkkejä käytetä aggressiivisesti.

Playa del Carmen kasvaa hurjan nopeasti, ja kaikkialla rakennetaan. Jossakin luki, että kaupungissa oli 1970-luvulla kolmisen sataa asukasta, joten väkiluku on kasvanut ja kasvaa erittäin nopeasti. Kun kaupunki vietti viime viikolla 115-vuotisjuhliaan, nämä eivät perustuneet siihen, että kaupunki olisi perustettu 115 vuotta sitten vaan siihen että paikkakunta ylipäätään mainittiin ensimmäisen kerran jossakin asiakirjassa.

Kaupunki on myös varsin hyvinvoivan oloinen. Kaikki maksavat nykyisin veroja, ja Meksikon nykyisen presidentin Enrique Peña Nieton aikana on tehty isoja verouudistuksia, joiden ansiosta kunnat ja valtio saavat huomattavasti enemmän verotuloja kuin aikaisemmin. Minimipalkkaa korotettiin viime viikolla, nyt se on 88,36 pesoa päivässä. Meksikossa arvioidaan 25 miljoonan työntekijän elävän tällä minimipalkalla eli 4 euron päiväansiolla, josta siitäkin maksetaan pieni vero-osuus. Moni tekee tietysti kahtakin työtä. Työviikko on 5½ - 6 päivän mittainen. Ei ihme, että moni pyrkii saamaan tuon summan tai enemmän myymällä myyntikärryistä jos jotakin syötävää, esittämällä paikallisbussissa musiikkia tai pukeutumalla pellen pukuun ja esittämällä stand up -komiikkaa.

Työntekijöitä on paljon kaikissa yrityksissä, ja esimerkiksi Bodega-kaupassa käydessämme ihmettelimme hyllytäyttäjien määrää: heitä oli useita kymmeniä suurehkon S-marketin kokoisessa kaupassa. Suuri osa työntekijöistä palkataan vuokrafirmojen kautta ja työsuhteet kuulemma katkaistaan silloin tällöin päiväksi tai kahdeksi, millä vältellään lakeihin perustuvaa sitovuutta.

Äärimmäistä kurjuutta ei näy Playa del Carmenin kaduilla, vaikka vähävaraisuutta ja niukkuutta näkyykin. Toisaalta köyhillä ei varmaankaan ole varaa asua keskustassa vaan he elävät kauempana, missä asuminen on halvempaa. Sosiaaliturva Meksikossa on kaiketi heikko ellei olematon. Kerjäläisiä on ollut muutamia turistien suosimien paikkojen tienoilla, lähinnä ostoskadun lähellä, mutta heitä ei näy enää kauempana rannasta.

Meksikolaisesta rikollisuudesta on maan ulkopuolella vahvat käsitykset. Medioissa viesti välittyy nopeasti. Tilastoja on suhteutettava lisäksi siihen, että maassa asuu 130 miljoonaa ihmistä ja  suurimmassa osassa rikollisuus liittyy kolmeen tekijään: yöaikaan ja juhlimiseen tai huumeisiin. Emme ole tekemisissä näissä ympyröissä. Poliiseja kaupungilla näkee lähes joka kadunkulmassa. Emme ole kohdanneet vaaran paikkoja tai nähneet ryöstöjä tai ryöstöyrityksiä. Rahaan on vastattu oikein ja muutenkin asiointi on ollut aina rehellistä.

Ensi viikolla jatkamme matkaa ja siirrymme Costa Rican pääkaupunkiin San Joseen. Nyt kun olemme tutustuneet tarkemmin matkakertomuksiin, kaupunkia moititaan erittäin kalliiksi ja tylsäksi paikaksi. Hintataso on lähellä Suomen hintoja ja tutustumiskohteet ovat kaupungin ulkopuolella. Saa nähdä mikä kokemus San Josesta muodostuu, Playa del Carmenissa on ollut kyllä erittäin mukavaa.

lauantai 25. marraskuuta 2017

Lauantaipäivän ratoksi

Tänään kävimme taas rannalla lämmittelemässä. Eilen ja tänään on ollut tosi kuuma päivä ja taivas on ollut täysin pilvetön. Pari edellistä päivää olivatkin vähän viileämpiä, ei varmaan ollut kolmeakymmentäkään astetta lämmitä. Tänään tuntui olevan.


Menimme bussilla rannalle. Monesti bussiin tulee erilaisia viihdyttäjiä, jotka esittävät kuka mitäkin, milloin huuliharpun soittoa, milloin suun soittoa. Tänään bussissa viihdytti trubaduuri. Annoimme miehelle kaksi pesoa esiintymispalkkiota. Lähes kaikki paikallisetkin antoivat kolikoita esiintyjälle.


Kävelimme peruslenkin rannalla. Välillä piti pulahtaa. Merivesikin on lämmennyt siinä määrin, ettei paljon jäähdytä.



perjantai 24. marraskuuta 2017

Chichén Itzá


Hyvin säilynyt Chichén Itzá oli yksi mayojen suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista. Matkaa Playa del Carmenista kertyy lähes 300 kilometriä, joten matkaan täytyy lähteä hyvissä ajoin.

Templo de los Guerreros eli Taistelijoiden temppeli
Kaupungin keskustassa kohoaa suuri sulkakäärmejumala Kukulkánille omistettu pyramiditemppeli, joka rakennettiin vuoden 800 tienoilla.



Chichén Itzán alueen sisääntuloväylät täyttyvät heti aamusta kaupustelioista
Pyramidia ­ympäröi noin viiden neliökilometrin laajuinen alue, jossa on ollut muita temppeleitä, rakennuksia ja pallokenttiä.



Hallintoalueen ympärillä oli asuntoja ja muita rakennuksia. Chichén Itzássa on olluit 13 pallo­kenttää, joista ­alla olevassa kuvassa näkyvän suurimman kentän mitat ovat 96,5 x 30 metriä.

Palokenttä. Kuvan oikeassa laidassa näkyy pallokentän "kori".


Alue kaivettiin esille metsiköstä 1900-luvun alussa. Alueen ilmakuvaukset lentokoneella tehtiin vuonna 1929 ja kuvaajana oli tuolloin Charles Lindberg vähän yli vuoden kuuluisan Atlantin ylityksensä jälkeen.


Chichén Itzá valittiin 2007 maailman uuden seitsemän ihmeen joukkoon maailmanlaajuisen yleisöäänestyksen perusteella. Alue on Meksikon toiseksi eniten vierailtu arkeologinen kohde.


Useimpien arkeologien mukaan mayat rakensivat alueen ensimmäiset merkittävät asutukset. Chichén Itzá oli alueen keskeinen paikka noin vuonna 600 eli mayojen klassisen kauden keskivaiheessa. Jostakin syystä kaupunki hylättiin noin 800-luvulla ja otettiin käyttöön taas 900-luvun loppupuolella.
Vuoden 1000 paikkeilla tolteekkikuningas Quetzalcoatl (mayakielellä Kukulcán) valtasi Chichén Itzán ja teki siitä pääkaupunkinsa. Tolteekkikulttuuri sulautui alueen mayakulttuuriin.


Sotaisat tolteekit tunnetaan ihmisuhreistaan ja Chichén Itzá oli uhrausrituaalien näyttämönä. Kun Mayapanista tuli Jukatanin alueen pääkaupunki ja Chichén Itzá muuttui pelkäksi rituaalipaikaksi, kaupunki hylättiin vähitellen. Se kuitenkin pysyi pitkään pyhiinvaelluspaikkana. Vuonna 1531 espanjalaiset valoittivat kaupungin.

Castillo, Kukulcánin pyramidi on paikan päällä nähtynä huikean vaikuttava rakennus


Castillo eli Kukulcánin pyramidi hallitsee aluetta keskeisellä paikalla. Paikalle rakennettiin temppeli jo noin vuonna 800, mutta nykyinen 25 metriä korkea porraspyramidi on rakennettu vuoden 1000 jälkeen. Pyramidi on kivestä rakennettu mayalainen kalenteri: Porraskäytävä jakaa sen yhdeksän tasoa kahtia, jolloin saadaan luku 18 – mayojen kalenterivuodessa oli kahdeksantoista 20-päiväistä kuukautta. Neljässä porraskäytävässä on jokaisessa 91 askelmaa, kun lasketaan ylätaso mukaan saadaan 365 – vuoden päivien lukumäärä. Pyramidin jokaisella sivulla on 52 paneelia, jotka merkitsevät 52 kalenterikierron vuotta.



Erityisen suosittu kohde on kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan maalis- ja syyskuussa. Silloin auringonvalon osuessa pohjoisen porraskäytävän sivulle muodostuu näkymä kiemurtelevasta käärmeestä.

Automatkalla Playa del Carmenista Chichén Itzáan ja takaisin voi tutustua myös
Jukatanin pienempiin kaupunkeihin, jotka edustavat alkuperäisempää Meksikoa